Amikor különböző kézműves vásárokban járunk és nézegetjük lelkesen a csodás ékszereket, mindig van ott egy szépséges üvegszerű valami,, ami rabul ejti a szemedet és a szívedet sejtelmesen, kékesen csillogó fényével. Nos, az ilyen vásárokon ezt nevezik előszeretettel holdkőnek vagy opálnak, jobb esetben opalitnak.

És hogy mi az igazság?

Ennek a valóban fantasztikusan ragyogó, kékes , sárgás sejtelmes csodának semmi köze nincs a valódi holdkőhöz, de még az opálhoz vagy opalithoz sincs.

Képtalálat a következőre: „opalite bracelet”

Nem mondom, csodaszép!

No de ez nem más, mint egy valóban gyönyörű utánzat, egy szintetikus üveg.

Amivel önmagában nincs is semmi baj, hiszen miért is ne viselnénk ezt a feltűnően szép ékszert, csak hát nagyon sokan valódi holdkőnek vásárolják meg ezeket a szép köveket és ékszereket, mivel a gyanútlan és hozzá nem értő vásárlónak úgy kínálják.

Mindezeket követően pedig amikor betérnek egy ásványboltba és szembesülnek a valódi holdkővel, nagyon elcsodálkoznak, sőt, el sem akarják hinni, hogy valóban az a holdkő és amit viselnek,az egy utánzat!

A valódi holdkő sokféle színű lehet, nem csak kékesen csillogó, ahogyan a legtöbben hiszik. Lehet sárgás, barnás, szürkés is, de valóban a legszebb, ( és a legdrágább) a kékes színben játszó árnyalat.

Képtalálat a következőre: „moonstone bracelet”

Ez egy valódi holdkő karkötő

 

Kapcsolódó kép

És ez is..

Az opál és az opalit más lapra tartoznak, de a sejtelmes fényjátékok megléte azonos bennük.

Az opál és az opalit is ásvány, és egyforma a képletük:  SiO2- nH2O ) ,

Képtalálat a következőre: „opale bracelet”

    gyönyörű opál karkötő

Az opalitot közönséges opálnak is nevezik.

Csak azért írtam le ezeket, hogy tisztábban láss és legközelebb, amikor szembejön veled egy ilyen „opalit”, tudd, hogy az egy szintetikus üveg, és így , bármennyire is szép, nincs meg a holdkövekre jellemző hatása.☺

Neked milyen tapasztalatod van az igazi és a hamis holdkővel? Írd le, kíváncsian várom! 

 

 

 

Oszd meg, ha tetszik!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .